Neverte na odstraňovanie regionálnych rozdielov

17.08.2007 Celý región

Nezačínate mať dosť všetkých tých rečí, ako na Slovensku sa odstraňujú regionálne rozdiely, teda rozdiely v tom ako si žijeme my tu v Prešove napr. v porovnaní s tým ako si žijú v Trnave alebo nedajbože v Bratislave?
Situácia začína pripomínať starý vtip ešte z komunistických čias. Viete, kedy malo socialistické Československo vo svojom rozvoji dobehnúť Japonsko? No vtedy, keď Japonsko pobeží oproti Československu. A myslíte si, že z veľkej Bratislavy nám niečo pustia, aby sme sa my mali lepšie, aby sme im kvalitou svojho života začali dýchať aspoň na päty, keď už nie rovno na chrbát?
Impulzom k tomuto rozjímaniu boli čísla, ktoré zosumarizované raz za rok vydáva v peknej svojej prílohe nazvanej Top 200 ekonomický týždenník Trend. Aj ten najnovší rebríček je výrečnejší ako všetky siahodlhé dišputy na nastolenú tému.
V rebríčku 200 najväčších nefinančných podnikov Slovenska podľa celkových tržieb za rok 2006 by ste firmu so sídlom v Prešove hľadali márne medzi nejakou širšou špičkou. Až na 80. mieste tróni Kronospan Sk, s. r. o. , pritom my domorodejší vieme, že táto spoločnosť svojím sídlom skôr patrí do Ľubotíc ako do katastra Prešova. Ale to nie je až také podstatné. Hlavne, že je!
Z TOP 200 zmizol verný súputnik Kronospanu a to Pivovar Šariš so sídlom vo Veľkom Šariši. Po minuloročnej organizačnej zmene stal sa súčasťou firmy Pivovary Topvar so sídlom v Topoľčanoch. V \"dvojstovke\" je z celého Prešovského kraja najvyššie - práve Kronospan!!! Z nášho mesta a jeho blízkeho regiónu už v celej dvojstovke nenájdete ani stopu. Na rozdiel od napríklad takej malinkej záhoráckej Skalice, odkiaľ do \"dvojstovky\" doputovali hneď viaceré \"firmičky\". A z takých Topoľčian - vrátane Pivovarov Topvar - figurujú dovedna štyri firmy!!!
Dobre, chlebodarcovia môžu sedieť všelikde, ale práca by mala byť tu. Lenže nie je to tak. A potom - ak ste pozornejší - neudrie vám do očí obrázok z dnešných dní. Akosi je málo na našich uliciach mladých ľudí a chlapov akéhokoľvek veku. Vyparili sa v tých horúčavách? Asi nie, len išli tam, kde sídli väčšina tých z Top 200. Potom však dodajme už len druhý vtip z tej istej citovanej doby. Keď končil Sovietsky zväz, tak Michailovi Sergejevičovi Gorbačovovi odkazovali vtipkári, aby zostal ako ochranca veľkého ZSSR posledný, aby mal kto v tom superštáte zhasnúť svetlá. A kto zostane u nás na zhasnutie svetiel a - na rozširovanie rodiny?

(jj)
 

Vyberte región